14 Şubat Dünyanın Öyküsü yine dopdolu!

Haziran 17, 2014

14 Şubat Dünyanın Öyküsü yine dopdolu!

photo1“Bir avuç kömür için bir ömür verenlere” adanan bu sayı “Soma’yı unutmadık,” diyor.

Genel Yayın Yönetmeni Özcan Karabulut, sunuşta, Uluslararası Ankara Öykü Günleri’nin kilometre taşlarını hatırlatıyor ve 2015 için şimdiden çağrı yapıyor: “Dünyanın bütün öykücüleri, Ankara’ya!”

Gabriel García Márquez anısına yapılan 14. Uluslararası Ankara Öykü Günleri’nin ardından yayımlanan bu sayıda Gabo’nun doğum yeri olan Aracataca’da dünyaya gelen kültür araştırmacısı Eduardo Márceles Daconte’nin yazarın yaşamı üzerine hazırladığı oylumlu çalışması yer buluyor. Saliha Yadigâr’ın ise, “Hayalet Gemi: Márquez Hüznü” başlıklı denemesi okurla buluşuyor.

Öykülerin Dünyası

14 Şubat Dünyanın Öyküsü’nün 3. sayısı yine çeviri öykülerden yana zengin. Said Ahmad’i Özbekçeden Aynur Öz Özcan, Virginia Woolf’u İngilizceden Recep Nas, Richard Brautigan’ı İngilizceden Onur Çalı, Kamran Mohammadi’yi Fransızcadan Mustafa Balel ve Saber Mohammadi, Ali Toumi Abassi’yi Fransızcadan Mustafa Balel, Werner Wollenberger’i Almancadan Mevlüt Asar, Mirela İvanova’yı Bulgarcadan Hasine Şen çevirdi. Ayrıca Şen, çevirisini yaptığı öykü üzerine bir de değerlendirme kaleme aldı.

Ayrıca,  Sevgi Türker Terlemez, Ali Günay, Işık Kansu, İlhan Doğruyol, Sibel Ateş Yengin, Murat Taş, Ercan y Yılmaz, Özgür Puya, Eylem Ata Güleç, Gül Ersoy, Orhan Murat Erderen’den yeni sayıda yeni öyküler var.

Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği Öykü Ödülü’nü paylaşan Murat Saat ve Mehmet Ergün de ödüllü dosyalarından birer öyküyle dergide yer alıyorlar. Murat Saat’ten “Özgür İlk Sabah”, Mehmet Ergün’den “Gece”.

Panel: Felaket Edebiyatı

Ömer Türkeş moderatörlüğünde Yavuz Ekinci, Birgül Oğuz, Melike Uzun, Murat Özyaşar, İnan Çetin ve Ayşegül Çelik, Felaket Edebiyatı’nı tartıştı. Yaşadığımız coğrafyanın yakın geçmişiyle edebiyat içinden yüzleşmesi, felaketlerin dile yansımaları, felaketlerin dile gelmesindeki zorluklar 3. sayının panele ayrılan sayfalarında.

Ercan Kesal’la 13 Eşikli Kısa Metraj

Kısa bir süre önce aramızdan ayrılan şair A. Adnan Azar’ın, Ercan Kesal’la yaptığı kısa söyleşiyi yayınlıyor, Azar’ı saygıyla anıyoruz.

Hey Onbeşli Onbeşli Öykü Yolları Taşlı_7

Ercan y Yılmaz, söyleşi dizisine devam ediyor, sıradışı sorularını bu kez öykücü Bahri Vardarlılar’a yöneltiyor. 

Çerkes Karadağ: “Fotoğraf Gerçeği Provoke Eder”

Fotoğraf sanatçısı Çerkes Karadağ, Devrim Kılıç’ın sorularını yanıtladı.

“Yazarsan ‘Yazar’sın, Yazmassan ‘Yazmayan’!..”

Romanlarının yanı sıra Sabancı Üniversitesi’nde verdiği “Yaratıcı Yazma” dersleri ile de tanıdığımız Gülayşe Koçak, son kitabı Yaratıcı Yazmanın Hazzı dolayısıyla 14 Şubat Dünyanın Öyküsü dergisinin sorularını yanıtladı.

Odak: Eleştiri

Roman ve öykünün ardından bu sayıda eleştiri içerikli yazılar ağırlıklı. Adnan Binyazar “Anlam Biçimlemeleri”, Kemal Gündüzalp “Oyuncak ve Öykü”, Hülya Soyşekerci “Öykücülüğümüzde Tarık Dursun K.”, Yaqob Tilermenî Heba Olan Hayatlar”, Faruk Duman “Yazarın Sesi”, Nemika Tuğcu “Okumak mı Yaşamak mı?” başlıklı yazıları ile dergide yer alıyorlar.

Emin Özdemir “Görselleştirme” yazısı ile yazınsal imgelemin görsel kısmına kapı aralarken, Mehmet Zaman Saçlıoğlu “Ufuklar”da sözcüklerin galaksisinde perspektiften yola çıkarak yeni ufuklara sayfa çeviriyor, Ayşegül Tözeren “Çünkü Ben Den’ey Derim ve Severim Dene’meyi Bilenleri” yazısında görsel şiir birikimini öyküye taşıyor.

Pelin Buzluk, Bir Pelinin Hatıra Defteri’ne başlarken, “Eksik Yıl Doğanlar” ile Onur Çalı’nın öykü kitaplarında okuru gezintiye çıkarıyor. Gamze Güller’se İzler’in ilk yazısında “Pazar Sabah On Seansı”nı köşesine taşıyor.

Aysu Erden, “Güçlü ve Karşıt Kadın’’ın izini sürmeye devam ediyor: “Kahramanların Yazarı: Nedim Gürsel”

Yazılar:

Hâle Seval Nedim Gürsel’in romanını yüklü kavramların izleğinde inceliyor: “Nedim Gürsel’in Romanı: Yüzbaşının Oğlu’nda Cinsellik, Siyasi Tarih ve Otorite”

Pınar Güner “Veba’da Başkaldıran İnsanın İzleri”ni derginin sayfalarına taşıyor.

Bir Raftan Bir Sahaftan

Kadir Yüksel bu sayıda Fuat Sevimay’ın ilk öykü kitabı Ara Nağme ile 1985 yılında hayata veda eden Behiç Duygulu’nun Gölgede Gezintiler adlı kitabını köşesinde buluşturuyor.

edebiyathaber.net (17 Haziran 2014)

Paylaş:

Yorum yapın