‘Her Güne Bir Hayvan!’ | Mehmet Özçataloğlu

Haziran 16, 2014

‘Her Güne Bir Hayvan!’ | Mehmet Özçataloğlu

her-gune-bir-hayvanFilin hortumu ne işe yarar? Kediler suyu neden sevmez? Vampirler neden kan emer? Goriller neden göğüslerine vurur? Aslanların neden yelesi vardır? Gibi bir sürü soru ile hemen her gün karşılaşabiliriz. Çocuklara hayvan sevgisini aşılamak isterken başımız tatlı bir derde girebilir. Bu sorularla baş etmenin kolay bir yolu var artık. Yapı Kredi Yayınları’nın yayımladığı “Her Güne Bir Hayvan” ebeveynleri bu sıkıntıdan kurtaracak bir kaynak kitap.

Kitabı elimize aldığımızda görüyoruz ki çok fazla sayıda ve türde hayvan varmış. Biz sıradan insanlar için bir önemi olmasa da “bir zoolog bu kadar çok hayvanla ilgili bilgiyi nasıl bilebilir ki” diye düşünmeden edemiyorsunuz. Kitapta günlük olarak karşılaştığımız, evimizde beslediğimiz hayvanlardan tutun da okapilere, tiranozlara, koelakantlara kadar hiç ismini duymadığımız, cismini görmediğimiz hayvanlara kadar çok çeşitli hayvana yer verilmiş.

Kitabın adından da anlaşıldığı üzere her gün için bir hayvan tanıtılmış. Söz konusu hayvana ait bir soru o günün başlığını oluşturuyor. Erıc Mathıvet’in yazdığı, Laurent Richard, Fabrice Mosca, Romain Guyard’ın resimlediği, Orçun Türkay’ın da titizlikle çevirdiği (öyle görünüyor) kitap, bir seferde okuyarak kaldırılacak bir kitap değil. Gün içerisinde çocuğa etkinlik olsun diye kullanılacaksa ki böylesi iyi olur, yılın tamamında ortalıkta bir yerde kalması gerekecektir. Bununla birlikte içindeki resimler o kadar güzel ve canlı ki, çocukların da aynılarından çizmeleri için görsel olarak kullanılabilir, çocuğu buna teşvik edebilir. Bu da gün içerisindeki başka bir etkinlik olur ve keyifli zamanları artırabilir.

Kitabın içerisinden bir hayvanı bulmak isterseniz bununla ilgili sıkıntı yaşamanız muhtemeldir ama ararken diğer hayvanları görecek olmanız da başka bir keyif olacaktır. Kitabın 9-12 yaş grubu ile sınırlandırılması gereksiz olmuş. Çünkü bu kitap 9’un altındakiler için de 12’nin üstündekiler için de ilgi çekecek bir kitap. Şöyle ki, kitabı elime aldığımda doğum günüme denk gelen hayvanı merak ettim doğrusu.  Sayfası açıp baktığımda “tavuklar neden gıdaklar?” sorusu ile karşılaştım. Bu da eğlencenin bir parçası olsa gerek! Peki, tavuklar neden gıdaklarmış? “Gıt,gıt, gıdak… Tavuk gıdaklaması kafamızı nasıl da şişirir! Yine de dikkat edersek, eğlenceli de gelebilir kulağımıza. Yükselir, iner, güvercinin sesine benzer, sonra birden kısa bir çığlıkla sona erer, hani tavuk önemli bir sorunu çözmüşçesine. Tüm bu sesler tavuklar arasında birliği sağlar. Gıdaklama güven verici bir işarettir. Gıdaklayan bir tavuk sağlıklı bir tavuktur ve en iyi yumurtladıktan sonra gıdaklar.”

Etrafınızda olan-olmayan hayvanlara bir de bu kitaptan bakın.

*Her Güne Bir Hayvan, YKY, Erıc Mathıvet, Ocak 2014.

Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (16 Haziran 2014)

Paylaş:

Yorum yapın