Çocuklarınızla iletişim kurmakta zorlanıyor musunuz? | Mehmet Özçataloğlu

Nisan 11, 2014

Çocuklarınızla iletişim kurmakta zorlanıyor musunuz? | Mehmet Özçataloğlu

338101bÇocuklarına “söz geçirmekte”, onlarla iletişim kurmakta zorlanan anne-babalar için Remzi Kitabevi dört kitap yayımladı. Kitaplar ebeveynlere yardımcı olsa da aslında çocuklar için. “Çatışmak Sorunları Çözer mi?”, “İnternette Yolunu Şaşırınca”, “Rekabet Çığrından Çıkınca”, “Video Oyunlarında Aşırıya Kaçınca.” Yazarı Jennıfer Moore-Mallınos. Türkçesi ise Seda Çıngay’a ait kitapların. Ve dikkat çeken özellik, kitaplar Türkçeleştirilirken, karakter isimleri de Türkçe’ye çevrilmiş. Bu yerinde bir tercih çünkü bu şekilde çocukların kitabı özümsemeleri kolaylaşıyor.

İlk kitap “Çatışmak Sorunları Çözer mi?”, bireyler arasındaki anlaşmazlıkların kontrolden çıktığında neler olabileceğini gösteriyor. Tek yumurta ikizleri olmalarına rağmen Engin ve Sezgin, kişilikleri taban tabana zıt kardeşler. Engin sessiz, çok nazik ve herkesle iyi geçinen bir çocuk. Sezgin ise tersine, kaba ve haşarı, karşılaştığı her sorunu ciddi bir çatışmaya dönüştürüyor. Ta ki kardeşi Engin, kendisinden dolayı zarar görene kadar. Güzel bir hikâye ve 338098b (1)yalın, kısa bir anlatımla olumsuz davranışların sonuçları anlatılmış/anlatılmaya çalışılmış.

Bir diğer kitap “İnternette Yolunu Şaşırınca.”  Günümüzde çocukların vazgeçilmez oyuncağı olan bilgisayarların (tabi ki internetin)  kullanımı ile dikkat edilmesi gerekenleri anlatan bir kitap. Kahramanımız internet kullanım kurallarından sıkılıyor ve bir gece beraber kaldığı arkadaşı ile birlikte sohbet sitelerinden birine giriyor. Tanımadığı bir insanla konuşmaya başlıyor, farkında olmadan özel bilgilerini de veriyor. Ve bir gün bilgisayar başında sohbet ettiği kişi karşısına çıktığında korkudan ne yapacağını şaşırıyor. Kurallara uymanın zaman kaybı olduğunu düşünen kahramanımız, bilgisayar ekranının başında kendisini öyle çok güvende ve rahat hissediyor ki… Bu kitap, çocuklara güvenlikleri için konulan kurallara uymanın önemini vurguluyor.

Dizinin üçüncü kitabı “Rekabet Çığrından Çıkınca.” Çocukların beklediği yaz tatili sonunda gelmiştir. Kahramanımız Ali de göl 338099bkıyısındaki evlerinde bütün yaz yüzüp balık tutacak, oradaki arkadaşlarıyla birlikte zaman geçirecektir. Ali’nin en sevdiği şey, arkadaşları ile birlikte “gözüpeklik” oyunu oynamaktır. Gözüpeklik oyunu, karşılıklı meydan okuyarak birbirlerini tehlikeli şeyleri yapmaya zorladıkları bir oyundur. Aslında bu tip oyunları çocukluğumuzda biz de oynadık. Fakat meydan okumalar zararsız aşamayı aşıp da riskli bir aşamaya gelirse… Bu kitap, meydan okuma içeren rekabetçi oyunların tehlikeli olabileceğini ve istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini vurguluyor.

Dizinin son kitabı da “Video Oyunlarında Aşırıya Kaçınca.” Bilgisayar oyunlarına hepimiz bir dönem kafayı takmışızdır. Öyle ki insanı dış dünyadan, çevresinden soyutlayan sonuçlar mutlaka ortaya çıkıyor bu oyunlara takılınca. Kahramanımız Hakan da böyle bir durumda. Bütün zamanını bu oyunlara harcıyor; okul, aile ve arkadaşlar gibi yaşamındaki önemli şeyleri ihmal ediyor. İşte bu kitap, teknolojiyi benimserken dikkatli olmanın ve hiçbir konuda aşırıya kaçmamak gerektiğinin önemini vurguluyor. Günümüzde ebeveynlerin yaşadığı büyük 338100bsorunların başında da sanırım bu geliyor. Asosyal, yaşamdan kopuk, başparmak çocuklar! Sömürgeci sistemin istediği yalnız insanlar.

Bu dizideki kitaplar “biz” diliyle yazılmış. Çocuklara nasihat niteliği taşımıyor ki; çocuk kitaplarında karşılaşılan sorunlardan biridir bu. Verilmek istenen ileti anlatılan hikâyenin içinde veriliyor. Çizimler başarılı ve renkleri çok hoş. Bu şekilde olması kitaplara albeni kazandırıyor.

Ebeveynler olarak sorun yaşadığımız bir dizi konunun çözümünü çocuklar keyifle öğrenecekler.

Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (11 Nisan 2014)

Paylaş:

Yorum yapın