Çocuklara kitapları nasıl sevdirirsiniz?

Aralık 21, 2013

Çocuklara kitapları nasıl sevdirirsiniz?

78158183-thinkstock-anne-kiz-anne-cocuk-kitap-okuma-glrKitap okuma alışkanlığı, çocuklara büyük bir hayal gücü katmasının yanı sıra öğrenme kabiliyetlerinin gelişmesine de yardımcı olur.

Pek çok çocuk, kitap okumayı sıkıcı buluyor ve her fırsatta bu aktiviteyi yapmaktan kaçıyor. Onlara kitap okuma alışkanlığı kazandırmakta ise en büyük görev ebeveynlere düşüyor. İşte adım adım çocuklara kitap okumayı sevdirmenin yolları…

Çocuğunuzla birlikte okuyun: Çocuğunuz kitap okuduğu sırada ona eşlik edin ve birlikte okuyun. Daha sonra okuduğunuz hikâyeyi tartışın ve ona sorular sorun. Hikâyeyi birlikte yorumlarken, çocuğunuzun hayal gücünün ve anlama kabiliyetinin gelişmesine yardımcı olursunuz.

Rahat edeceği bir ortamda olun: Kitap okurken çocuğunuzun rahat edeceği bir yer seçin; evde sevdiği bir köşe ya da yatağının üzeri olabilir.

Farklı özellikteki kitaplardan yararlanın: Çocuğunuzun kitap okuma aktivitesinin biraz daha eğlenceli bir hale gelmesini istiyorsanız, e-kitaplar, içinde değişik grafikler bulunanlar ya da sesli kitaplardan yararlanabilirsiniz. Sesli kitapları okurken, çocuğunuz hem eğlenecek hem de dinleme kabiliyeti gelişecektir. Grafikli kitaplar ise miniğinizin sıkılmamasını ve kitaptan keyif almasına yardımda bulunur.

Dilediği kadar okumasına izin verin: Çocuğunuz yatakta kitap okumak istiyorsa, ona kısıtlı bir zaman vermeyin. Eğer daha fazla okumak istiyorsa, dilediği kadar yatakta kalmasına ve uyuyana kadar kitabını okumasına izin verin.

Ona örnek olun: Düzenli olarak okuduğunuzu çocuğunuza gösterin. Yalnızca kitap okumakla kısıtlı kalmayın. Evde mutlaka dergi ve gazete de bulundurun.

İlgi alanlarına yönelin: Bazı çocuklar, uzun hikâyeler okurken sıkılabilir. Bu tip çocuklar için, uzay, doğa ya da tarih kitapları oldukça uygundur. Bilimsel kitapların içeriğindeki görseller, grafikler ve değişik bilgiler onu kitap okumaya teşvik edecektir.

Gözlerini test edin: Çocuğunuzun kitap okumayı sevmiyor oluşu, belki de gözlerindeki görme bozukluğundan kaynaklanıyor olabilir. Çocuğunuz kitap okurken onu test edin ve herhangi bir sorun varsa mutlaka bir göz doktoruna başvurun.

edebiyathaber.net (21 Aralık 2013)

Paylaş:

Yorum yapın