Filmlerle Psikoloji Sinematerapi Atölyesi’nde bu hafta: “Aile”

Ekim 22, 2013

Filmlerle Psikoloji Sinematerapi Atölyesi’nde bu hafta: “Aile”

aileilanPsikoterapist yazar Şule Öncü’nün İstanbul Film Akademi’de düzenlenen Filmlerle Psikoloji Sinematerapi Atölyesi’nde bu perşembe (24 Ekim) “Aile” konusu işleniyor.

Etkinlikte; aile sistemleri, psikolojik aile mirası, aile içi iletişim ve sınırlar, disfonksiyonel hiyerarşi, rol modelleri, ebeveynin çocuk rolü üstlenmişliği, üçgenler, aile içi alt gruplar ve kardeş kıskançlığı gibi olgu ve sorunlara değiniliyor.

Psikoterapide ve sosyal bilimlerde sistemik yaklaşımın önemini vurgulayan Şule Öncü, konuyla ilgili olarak şöyle söylüyor:

“Evlilik yapay, aile ise doğal bir yapıdır. İçine doğduğumuz aileden çıkıp, kendi seçtiğimiz ailenin ya da aile yerine geçen grupların mensubu oluruz. Sosyal bilimlerde ve psikoterapide birey, bağlı bulunduğu sistemden ayrı düşünülemez. Birey ve sistem sürekli etkileşim halindedir.

Katı hiyerarşik yapıyla karakterize kapalı aile sistemi, bireyi kısıtlar ve güdük bırakır. Türk toplumunun en büyük sorunlarından biri bu kapalı yapıdır. Çekirdek aileden devlet politikalarına kadar her katmanda kapalı sistemin olumsuz etkilerini yaşıyoruz. (Örnekse; devletin Gezi Parkı direnişindeki tutumu, ataerkil ve kapalı aile sistemindeki otoriter babanın tutumudur) Günümüzde metropollerde yapılanan, bireylerin birbirinden kopuk yaşadığı açık aile sistemi de gerekli güven duygusunu ve yakınlığı sağlayamıyor. Hem özgürlük hem güven veren bir aile sistemi, bireylerin esnekliği ve yapılanmanın etkinliği ile yakından ilgili. Hiyerarşinin deneyimle belirlendiği; spontan, yaratıcı ve etkin çözümün (hangi üyeden gelirse gelsin) dikkate alındığı ve uygulanabildiği esnek aile sistemi, gerek birey gerekse toplum için en uygun, gelişime en açık olan yapıdır.”

İşlenecek filmler: American Beauty,The Squid and a Whale, Babam ve Oğlum, Buffalo 66, Mayıs Sıkıntısı, Pandoranın Kutusu, Everybody Loves Raymond

Tarih: 24 Ekim 2013 Perşembe 19:30–22:00

Tek katılım 70 TL / Aylık katılım 240 TL

0530 252 95 75 / 0212 224 37 62 – [email protected]

edebiyathaber.net (22 Ekim 2013)

Paylaş:

Yorum yapın