Masal Anlatıcılığı Atölyesi

Eylül 16, 2013

Masal Anlatıcılığı Atölyesi

Nazlı Çevik’in yürüteceği Masal anlatıcılığı Atölyesi 28-29 Eylül’de İstanbul’da yapılacak.

Masal Anlatıcısı, masalın imajlarını sesi, sessizliği, bedeni ve sözcükleriyle boşluğa çizer ve böylece“masal evini” (Mustafa Ruhi Şirin) kurar. İşte bu, dinleyenin o eve girebilmesi için bir davettir. Dinleyen “masal evinin” odalarında gezerken, kendi anılarından oluşturur oturma odasını, kendi ruhunu katar mutfağa ve kendi hayallerinde oluşturduğu kahramanla içer çayını. Masal evini inşa etmek masal anlatıcılığı sanatının büyüsüdür. Nasıl kurar anlatıcı bu evi? Ve dinleyeni kendi büyüsüne nasıl çeker?

Masallar anlatıcısına ulaştığında birer iskeletten ibarettir. Anlatıcı, kendi imajlarından bir beden yapar, kendi hayallerinden bir elbise diker ve kendi ruhundan ruh üfler masalına. Böylelikle masal canlanmış, dinleyenin kulaklarıyla ve ruhuyla buluşmaya hazır hale gelmiş olur. Anlatıcı tüm bunları yaparken neye ihtiyaç duyar?

Bu atölyede, bu soruların cevabını araştıracak, “masal evinizi” nasıl kuracağınızı ve masal anlatıcılığı sanatının sırlarını öğreneceksiniz. Çocuğuna, eşine, öğrencilerine, arkadaşlarına veya bir dinleyici kitlesine masal anlatmak ve onları anlatımlarınızla büyülemek istiyorsanız o zaman bu atölye tam size göre.

Atölyenin temel çalışma başlıkları şöyle;

• Söz-İmaj, İmaj-Söz
• Bilinçli söz söyleme, bilinçli konuşma
• İmajlar yaratma, yarattığı imajları görme
• Hafıza Teknikleri
• Hikâyeyi Anlama
• Anlatım Teknikleri
• Anlatım Biçimleri
• Anlatıcı Rolleri
• Doğaçlama
• Anlatıcı, Dinleyici ve Hikaye arasındaki ilişki
• Beden Farkındalığı (Feldenkrais- Reflexoloji)
• Yaratıcı Beden-Yaratıcı Söz
• Mekan Farkındalığı
• Beden ve Mekan ilişkisi
• Bedenin, Ses ve Anlatının Ritmi
• Ses ve nefes teknikleri

Atölye Yürütücüsü: Nazlı Çevik
Katılımcı sayısı: max: 14, min: 8
Ne zaman: 28-29 Eylül, 10.00-18.00 saateri arasında
Adres: Büyük Hendek Cad. No:21, Kat:2 (Galata Perform’un üstü) Kuledibi/Beyoğlu, İstanbul
Ücret: Öğrenci: 250 TL, Tam: 300 TL

Başvuru için lütfen [email protected] adresine mail atınız.

Nazlı Çevik, 1980 doğumludur. Hikâye Anlatıcısı – Tiyatro ve Dans Pedagoğudur. 1999 yıllında İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinde okurken Tiyatro ve Çağdaş Dans ile tanışmış ve sanatı kendine meslek olarak edinmeye o yıllarda karar vermiştir. Tiyatro Manga ve Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Deneme Sahnesinde Tiyatro Eğitimini, Oluşum Drama Enstitüsünde de Drama Liderlik Programını tamamlamıştır. Ayrıca ÇADTAL adlı dans grubunda dans etmiş, ÇATI, Dans Buluşma gibi birçok kurumda Modern ve Çağdaş Dans, Kontakt Doğaçlama, Yoga, Butoh derslerine katılmıştır. İstanbul’da çeşitli anaokullarında ve okullarda 4 yıl drama liderliği yaptıkta sonra, 2007 yılında Berlin’e gidip, 2008- 2011 yılları arasında Berlin Sanat Üniversitesi’nde Tiyatro Pedagojisi alanında Yüksek Lisans Eğitimini tamamlamıştır. Hikaye Anlatıcılığı ile yüksek lisans eğitimi esnasında Prf.Dr. Kristin Wardetky sayesinde tanıştıktan sonra, bu alanda Almanya ve Avrupa’nın en önemli isimleriyle çalışmıştır. 2011-2013 yılları arasında yine aynı üniversitenin 1.5 yıl süren ‘Künstlerisches Erzählen, Storytelling in Art and Education- Sanatsal Anlatım, Eğitimde ve Sanatta Hikaye Anlatıcılığı’ programını bitirmiştir. Ayrıca Berlin’de, Koreograf ve Dans Pedagoğu olan Nadja Raseweski’den ‘Yaratıcı Dans ve Okul’ eğitimini aldıktan sonra, Dock11 Çağdaş Dans Okulunun ‘Dans Pedagogluğu’ eğitimini de başarıyla tamamlamıştır.
Gerçekleştirdiği bazı projeler:
2013 1. Uluslararası Şirince Masallar Festivali organizasyonu, küratörlüğü ve masal anlatıcılığı
2009-2013 yıllarında Berlin çapındaki okullarda ve yuvalarda sürdürülmekte olan ‘ErzählZeit (Anlatım Zamanı)’ adlı Projede, farklı kurumlarda (okullar, kültür merkezleri, yuvalar) ve Festivallerde Hikâye Anlatıcılığı
2013 Mart ayından beri İstanbul’da yaşayan Nazlı Çevik, Hikaye Anlatıcılığının Türkiye’de yeniden hatırlanması, geliştirilmesi ve uluslararası platformlara taşınması için çalışmalarına devam etmektedir.

edebiyathaber.net (16 Eylül 2013)

Paylaş:

Yorum yapın