30. yıl özel baskısı ile Kadın Kahramanın Yolculuğu

Mayıs 30, 2022

30. yıl özel baskısı ile Kadın Kahramanın Yolculuğu

Maureen Murdock’ın Kadın Kahramanın Yolculuğu kitabı, 30. yıl özel baskısıyla Beyaz Baykuş Yayınları’ndan Ayşe Deniz Yurdakul çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

“Dünyayı eril bir bakış açısı ile gören bir toplumda yaşadığımız için pek çok kadın hâlâ onlara ‘yetersiz’ olduklarını söyleyen ataerkil sesi içinde duymaya devam ediyor. Bunun neticesinde pek çok kız çocuğu kendilerini görünmez hissediyor, dişi olarak doğdukları için hayata eksik başladıklarını düşünüyor ve asla tam potansiyellerine ulaşamıyor.”

Bütün “kahramanların” erkek olduğu bu ataerkil düzende dişil değerlere neden daha çok ihtiyacımız var? Kadınların rolü ve varlığı yalnızca erkek kahramanın yolculuğu için mi gerekli? Anlatılan bu yolculuklar bireyleşme hedefine doğru gidiyorsa kadın ve erkeğin yolu aynı olabilir mi?

Kadın Kahramanın Yolculuğu tek tip bir yolculuk deneyiminin mümkün olmadığının altını çizerek dünyaya bir katkıda bulunmaya çalışan fakat bir yandan da başarı odaklı toplumumuzun insan psikolojisine ve gezegenin ekolojik dengesine vermekte olduğu zarardan korkan herkesin deneyimlerini içeren yeni bir model ortaya koyuyor.

İlk olarak 90’lı yıllarda yayımlanmış olan kitap 30. Yıl Özel Baskısı ile kadınların kendi sesini, yolunu bulmasına neden hâlâ ihtiyacımız olduğuna dikkat çekiyor.

Maureen Murdock’ın yazdığı Ayşe Deniz Yurdakul’un dilimize çevirdiği Kadın Kahramanın Yolculuğu Beyaz Baykuş Yayınları’ndan çıktı.

Arka Kapak Yazısı:

GÜNÜMÜZÜN KADIN KAHRAMANI SEZGİ KILICINI KULLANARAK KENDİSİNİ GEÇMİŞİNE HAPSEDEN EGO BAĞLARINI KESMELİ VE RUHUNUN HAKİKİ AMACINI BULMALIDIR.

Kadın yaşamı erkeğinkinden farklı bir mitolojiye sahiptir. Erkek egemen kültürde bir kadın ya başarılıdır, ya bağımlıdır, ya da kontrol altındaki bir dişidir. Bir kadın, başarıyı, tatmini ya da mutluluğu erkek kahramanın yolculuğu üzerinden ölçtüğünde kim olduğunu inkâr eder. Kadınların erkek kahramanın yolculuğunu benimsemelerinin sebebiyse Tanrıça imajlarının üstünün örtülü olmasıdır. Bugünse toplumu ve dünyayı değiştirmek için yeni mitler ve kadın kahramanlar yaratmalı, kadim anaerkil dünyayı yeniden anımsamalıyız.

Terapist Maureen Murdock, KADIN KAHRAMANIN YOLCULUĞU kitabıyla dişil iyileşme sürecinin 10 adımlı haritasını çiziyor. Murdock, kendi deneyimlerinden ve Tanrıça’nın yolunu izleyen kadın topluluğunun kolektif bilgeliğinden ilham alarak, berrak ve tutkulu bir dille kültürel mitler, masallar, kadim semboller ve kadınların rüyaları üzerinden dişil değerlere duyulan ihtiyacı ortaya koyuyor. Onlarca dile çevrilmiş ataerkil hegemonyaya alternatif bir yolculuk modeli sunan bu eşsiz kitap, yirminci yüzyılda sadece kadının değil, dişil tarafıyla bütünleşmeyi bekleyen erkeklerin de sesidir.

Yazar Hakkında:

Dr. Maureen Murdock, Kadın Kahramanın Yolculuğu kitabında kadın psikolojisinin zenginliklerle dolu alanına giriyor ve kadınların yaptığı psikolojik-ruhani yolculuğu betimliyor. Bu kitap, Joseph Campbell’in Kahramanın Sonsuz Yolculuğu kitabı ile ilgili olarak Murdock’a “Kadınların bu yolculuğa çıkmalarına gerek yoktur çünkü bütün mitoloji geleneği boyunca kadınlar zaten oradadır” demesi üzerine yazılmıştır. Kadın Kahramanın Yolculuğu tüm dünyadaki kadınların bilinçlerine etki etmiş, hızlı bir şekilde Fransızca, İspanyolca, Almanca, Felemenkçe, Yugoslavca, İtalyanca, Korece ve Farsçaya çevrilmiştir. Kitap, senaristler ve yazarlar tarafından kadının yolculuğuna dair bir model olarak benimsenmiştir.

Murdock’un daha sonra yayımlanan Kahramanın Kızı isimli kitabı, Kadın Kahramanın Yolculuğu’nu okuyan kadınların yazara kendi “babasının kızı” olma deneyimleri ile ilgili yazdıkları mektuplar sonucunda ortaya çıkmıştır. Kitap, İspanyolca, Felemenkçe, Portekizce, Korece, İbranice ve Çinceye çevrilmiştir. Murdock’un ayrıca Unreliable Truth: On Memoir and Memory; Spinning Inward: Using Guided Imagery with Children ve The Heroine’s Journey Workbook isimli iki kitabı daha bulunmaktadır. Murdock, Pacifica Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün Danışmanlık Psikolojisi alanında bölüm başkanıdır ve UCLA’nın Genişletilmiş Yazarlık Programı’nda ve Uluslararası Kadın Yazarlar Derneği’nde hatırat yazımı konusunda dersler vermektedir.

edebiyathaber.net (30 Mayıs 2022)

Paylaş:

Yorum yapın